Velikonoční stůl bez hranic. Seznamte se s nejpodivnějšími velikonočními pokrmy z celého světa

Mazanec, beránek, nádivka či jidáše.

S oslavou Velikonoc v Česku je spojeno množství dobrého jídla.

Na čem si pochutnávají v jiných zemích?

Máme pro vás ty nejzvláštnější velikonoční jídla ze všech kontinentů.

Vydejte se společně s námi na gastronomickou výpravu, která možná přehodnotí váš velikonoční jídelníček.

Velikonoční speciality z Evropy

Mämmi (Finko)

Ve Finsku se o Velikonocích podává speciální dezert známý jako mämmi. Zatímco místní obyvatelé jej považují za velikonoční klasiku, pro cizince je jeho vzhled a textura spíš výzvou než lákadlem. S trochou nadsázky se dá totiž říci, že připomíná husté a lepkavé bláto.

Tento tmavě hnědý nákyp se vyrábí z žitné mouky, sladu, melasy a vody a následně se několik hodin peče při nízké teplotě. Tradičně se podává vychlazená s cukrem a smetanou v dřevěných miskách.

Velikonoční jídlo mämmi má kořeny ve středověku, kdy se díky své jednoduchosti, ale zároveň výživnosti podával jako postní jídlo.  

Finské mämmi.
zdroj: corriere.it

Janssonovo pokušení (Švédsko)

Tradičním velikonočním pokrmem ve Švédsku je Janssonovo pokušení. Tento pokrm se skládá z vrstev tenkých plátků brambor, cibule a ančoviček, které jsou zalité smetanou a zapečené dozlatova.

Kombinace slaných ančoviček a jemné smetany vytváří unikátní chuťový zážitek. Není proto divu, že Švédové tento pokrm připravují nejen na Velikonoce, ale také na Vánoce.

Velikonoční jídla z Asie

Balut (Filipíny)

Jednou ze specialit filipínské kuchyně, se kterou se zde můžete setkat nejen o Velikonocích, ale po celý rok, je balut. Jde o vařené kachní vejce, ve kterém je částečně vyvinuté embryo s končetinami a hlavičkou.

Konzumuje se ochucené solí, octem, česnekem, sójovou omáčkou nebo chilli. Chuť údajně připomíná kombinaci vejce, vývaru a měkkého masa.

Balut je běžnou pouliční pochoutkou, ale během Velikonoc nabývá symbolického významu, neboť mnozí ho spojují s obnovou a životem, což koresponduje s křesťanskou tematikou vzkříšení.

Filipínský balut.
zdroj: pinoyfoodillustrated.blogspot.com

Sakura mochi (Japonsko)

V Japonsku, kde je křesťanství menšinovým náboženstvím, se Velikonoce příliš neslaví, ale přesto se zde objevují specifické pokrmy, především dezerty.

Jedním z nich je sakura mochi ze sladké růžové lepkavé rýže, plněné džemem z fazolí adzuki a zabalené do třešňového listu.

Velikonoční svátky v Japonsku často připadají na období, kdy zde kvetou sakury a mnoho Japonců o Velikonoce pořádá pikniky pod rozkvetlými stromy.

Velikonoční pochutiny z Afriky

Doro Wat (Etiopie)

Křesťanská tradice je v Etiopii velmi hluboce zakořeněná a vánoční a velikonoční svátky patří k nejdůležitějším okamžikům v roce. S oběma těmito svátky je spojen speciální pokrm doro wat.

Po předvelikonočním půstu bez masa a mléčných výrobků je tato pochoutka jedním z vrcholů velikonočních oslav. Připravuje se z kuřete dušeného s cibulí, česnekem a směsí koření berbere, která obsahuje chilli, kardamom, zázvor a další koření. Tradičně se jí z jednoho společného talíře a nabírá se pomocí placky injera.

Etiopké doro wat.
zdroj: takrecipe.com

Fesikh (Egypt)

V Egyptě je tradiční velikonoční specialitou fermentovaná solená ryba známá jako fesikh. Tento pokrm se připravuje během jarního festivalu Sham El-Nessim, který se slaví od starověku. Proces fermentace dodává rybě silnou a výraznou chuť a aroma. Toto velikonoční jídlo se obvykle konzumuje s chlebem, rajčaty a cibulí.

Velikonoční pochoutky z Ameriky

Capirotada (Mexiko)

Mexické Velikonoce se neobejdou bez tradičního chlebového nákypu jménem capirotada. Jeho základem je starý chléb namočený v sirupu z třtinového cukru, další ingredience tvoří ořechy, sušené ovoce, rozinky, strouhaný sýr a vše doplňuje rozmanité koření, především skořice a hřebíček.

Capirotada má hlubokou symboliku, kde chléb představuje Ježíšovo tělo, sirup jeho krev a koření jeho utrpení. Pro Mexičany je to velikonoční tradice, ale pro mnohé cizince je kombinace sladkých a slaných ingrediencí nevšední.

Ekvádorská fanesca.
zdroj: recetin.com

Fanesca (Ekvádor)

V Ekvádoru je velikonoční hvězdou hustá polévka, která tradičně kombinuje dvanáct druhů luštěnin, obilovin a semen, například fazole, čočku, hrách a kukuřici, s treskou, mlékem, arašídy a kořením. Podává se s vařenými vejci, smaženými banány a bylinkami, což z ní dělá sytý a chaotický mix.

Fanesca symbolizuje 12 apoštolů a je vyvrcholením postního období. Pro Ekvádorce je to posvátný pokrm, který se připravuje pouze o Velikonocích. Pro cizince je podivné nejen množství ingrediencí, ale i spojení ryby s mlékem a sladkými banány v jednom talíři.

Velikonoční lahůdky z Austrálie

Velikonoční zmrzlina Hot Cross Bun

V Austrálii si místní kuchyně pohrála s tradičními hot cross buns, které sem přivezli Britové. Hot cross buns jsou zjednodušeně řečeno malé bochánky s rozinkami a sušeným či kandovaným ovocem, které jsou zdobené křížkem z cukrové polevy.

Australané je konzumují nejen v této klasické podobě dezertu, ale vytvořili i speciální verzi velikonoční zmrzliny. Je ochucená skořicí, hřebíčkem a sušeným ovocem a často doplněná karamelovou polevou. Konzumuje se posypaná kousky těchto malých bochánků nebo v podobě hot cross bun zmrzlinového sendviče.

Australský bochánek se zmrzlinou.
zdroj: taste.com.au

Velikonoční tradice po celém světě nabízejí pestrou paletu chutí a pokrmů, které odrážejí kulturní a regionální specifika. Ačkoli některé velikonoční jídlo může být pro české gurmány neobvyklé, stojí za to jej ochutnat a objevit nové chutě a tradice, které obohatí vaše gastronomické obzory.

Napište komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X