Mazanec, beránek, nádivka či jidáše.
S oslavou Velikonoc v Česku je spojeno množství dobrého jídla.
Na čem si pochutnávají v jiných zemích?
Máme pro vás ty nejzvláštnější velikonoční jídla ze všech kontinentů.
Vydejte se společně s námi na gastronomickou výpravu, která možná přehodnotí váš velikonoční jídelníček.
Velikonoční speciality z Evropy
Mämmi (Finko)
Ve Finsku se o Velikonocích podává speciální dezert známý jako mämmi. Zatímco místní obyvatelé jej považují za velikonoční klasiku, pro cizince je jeho vzhled a textura spíš výzvou než lákadlem. S trochou nadsázky se dá totiž říci, že připomíná husté a lepkavé bláto.
Tento tmavě hnědý nákyp se vyrábí z žitné mouky, sladu, melasy a vody a následně se několik hodin peče při nízké teplotě. Tradičně se podává vychlazená s cukrem a smetanou v dřevěných miskách.
Velikonoční jídlo mämmi má kořeny ve středověku, kdy se díky své jednoduchosti, ale zároveň výživnosti podával jako postní jídlo.

Janssonovo pokušení (Švédsko)
Tradičním velikonočním pokrmem ve Švédsku je Janssonovo pokušení. Tento pokrm se skládá z vrstev tenkých plátků brambor, cibule a ančoviček, které jsou zalité smetanou a zapečené dozlatova.
Kombinace slaných ančoviček a jemné smetany vytváří unikátní chuťový zážitek. Není proto divu, že Švédové tento pokrm připravují nejen na Velikonoce, ale také na Vánoce.
Velikonoční jídla z Asie
Balut (Filipíny)
Jednou ze specialit filipínské kuchyně, se kterou se zde můžete setkat nejen o Velikonocích, ale po celý rok, je balut. Jde o vařené kachní vejce, ve kterém je částečně vyvinuté embryo s končetinami a hlavičkou.
Konzumuje se ochucené solí, octem, česnekem, sójovou omáčkou nebo chilli. Chuť údajně připomíná kombinaci vejce, vývaru a měkkého masa.
Balut je běžnou pouliční pochoutkou, ale během Velikonoc nabývá symbolického významu, neboť mnozí ho spojují s obnovou a životem, což koresponduje s křesťanskou tematikou vzkříšení.

Sakura mochi (Japonsko)
V Japonsku, kde je křesťanství menšinovým náboženstvím, se Velikonoce příliš neslaví, ale přesto se zde objevují specifické pokrmy, především dezerty.
Jedním z nich je sakura mochi ze sladké růžové lepkavé rýže, plněné džemem z fazolí adzuki a zabalené do třešňového listu.
Velikonoční svátky v Japonsku často připadají na období, kdy zde kvetou sakury a mnoho Japonců o Velikonoce pořádá pikniky pod rozkvetlými stromy.
Objevte podobné tipy
Velikonoční pochutiny z Afriky
Doro Wat (Etiopie)
Křesťanská tradice je v Etiopii velmi hluboce zakořeněná a vánoční a velikonoční svátky patří k nejdůležitějším okamžikům v roce. S oběma těmito svátky je spojen speciální pokrm doro wat.
Po předvelikonočním půstu bez masa a mléčných výrobků je tato pochoutka jedním z vrcholů velikonočních oslav. Připravuje se z kuřete dušeného s cibulí, česnekem a směsí koření berbere, která obsahuje chilli, kardamom, zázvor a další koření. Tradičně se jí z jednoho společného talíře a nabírá se pomocí placky injera.

Fesikh (Egypt)
V Egyptě je tradiční velikonoční specialitou fermentovaná solená ryba známá jako fesikh. Tento pokrm se připravuje během jarního festivalu Sham El-Nessim, který se slaví od starověku. Proces fermentace dodává rybě silnou a výraznou chuť a aroma. Toto velikonoční jídlo se obvykle konzumuje s chlebem, rajčaty a cibulí.
Velikonoční pochoutky z Ameriky
Capirotada (Mexiko)
Mexické Velikonoce se neobejdou bez tradičního chlebového nákypu jménem capirotada. Jeho základem je starý chléb namočený v sirupu z třtinového cukru, další ingredience tvoří ořechy, sušené ovoce, rozinky, strouhaný sýr a vše doplňuje rozmanité koření, především skořice a hřebíček.
Capirotada má hlubokou symboliku, kde chléb představuje Ježíšovo tělo, sirup jeho krev a koření jeho utrpení. Pro Mexičany je to velikonoční tradice, ale pro mnohé cizince je kombinace sladkých a slaných ingrediencí nevšední.

Fanesca (Ekvádor)
V Ekvádoru je velikonoční hvězdou hustá polévka, která tradičně kombinuje dvanáct druhů luštěnin, obilovin a semen, například fazole, čočku, hrách a kukuřici, s treskou, mlékem, arašídy a kořením. Podává se s vařenými vejci, smaženými banány a bylinkami, což z ní dělá sytý a chaotický mix.
Fanesca symbolizuje 12 apoštolů a je vyvrcholením postního období. Pro Ekvádorce je to posvátný pokrm, který se připravuje pouze o Velikonocích. Pro cizince je podivné nejen množství ingrediencí, ale i spojení ryby s mlékem a sladkými banány v jednom talíři.
Velikonoční lahůdky z Austrálie
Velikonoční zmrzlina Hot Cross Bun
V Austrálii si místní kuchyně pohrála s tradičními hot cross buns, které sem přivezli Britové. Hot cross buns jsou zjednodušeně řečeno malé bochánky s rozinkami a sušeným či kandovaným ovocem, které jsou zdobené křížkem z cukrové polevy.
Australané je konzumují nejen v této klasické podobě dezertu, ale vytvořili i speciální verzi velikonoční zmrzliny. Je ochucená skořicí, hřebíčkem a sušeným ovocem a často doplněná karamelovou polevou. Konzumuje se posypaná kousky těchto malých bochánků nebo v podobě hot cross bun zmrzlinového sendviče.

Velikonoční tradice po celém světě nabízejí pestrou paletu chutí a pokrmů, které odrážejí kulturní a regionální specifika. Ačkoli některé velikonoční jídlo může být pro české gurmány neobvyklé, stojí za to jej ochutnat a objevit nové chutě a tradice, které obohatí vaše gastronomické obzory.