Velikonoce jsou zakončením tzv. „Svatého týdne“, který začíná květnou nedělí.
Jedná se o svátky, které oslavují život, smrt a vzkříšení Ježíše Krista a právě k těmto oslavám slouží nejrůznější druhy sladkostí.
Ať již pečené nebo nepečené, mezi velikonoční cukroví můžeme zařadit vše, co si na první zamyšlení dokážeme vybavit, nebo i to, co máme spojené s dětstvím u našich babiček.
A my vám v našem novém článku přinášíme recepty na velikonoční cukroví v rovnou pěti různých druzích.
Velikonoční nepečené cukroví
Nechce se vám dělat velikonoční pečené cukroví? Pak se vám může hodit tento recept.
Suroviny:
Na těsto:
- 20 dkg piškotů (pomletých)
- 18 dkg cukru moučka
- 12 dkg másla
- 2 lžíce kakaa
- 2 lžíce mléka
- 3 lžíce rumu
Na náplň:
- 1 žloutek
- 10 dkg cukru moučka
- 10 dkg másla
- rum (dle chuti)
- čokoládová poleva na ozdobení
Postup:
- Suroviny na těsto zpracujeme na vále a chvíli necháme odpočinout. Pak plníme do tvořítek obdobně jako vosí hnízda na Vánoce. Můžeme použít speciální tvořítka s velikonočními motivy nebo klasická vosí hnízda.
- Uděláme otvor a naplníme připraveným krémem.
- Přilepíme na spodek piškot anebo předem upečená linecká kolečka.
- Necháme v chladu ztuhnout a pak polijeme čokoládovou polevou a nazdobíme dle fantazie.
Drobné velikonoční cukroví
Cukroví se hodí jako sladké pohoštění pro koledníky nebo pro rodinu, která přijde na návštěvu.
Suroviny:
- 250 g hladké mouky
- 140 g másla
- 90 g moučkového cukru
- 2 žloutky
- špetka mletého hřebíčku
- špetka mletého zázvoru
- 1 kávová lžička octa
- šťáva a kůra z 1 citronu
- bílky a moučkový cukr na polevu
- marmeláda na slepení
Postup:
- V misce promícháme hladkou mouku, moučkový cukr, hřebíček, zázvor a citronovou kůru. Do promíchané směsi přidáme žloutky, ocet, změklé máslo a citronovou šťávu.
- Vypracujeme hladké nelepivé těsto a necháme odležet alespoň hodinu v chladničce.
- Odpočinuté těsto vyvalujeme na silikonové podložce přes pečicí papír. Při tomto postupu se těsto nemusí podsypávat moukou, nechytá se a dobře se s ním pracuje.
- Pokud používáte dřevěný vál, podsypte lehounce těsto moukou, přidáním většího množství mouky změníte chuť těsta. Těsto vyválejte na tloušťku asi 2 mm a vykrajujte velikonoční motivy.
- Vykrájené tvary pokládejte na plech vyložený papírem na pečení a vkládejte do vyhřáté trouby. Pečeme několik minut při teplotě 180 °C. Jakmile začnou sušenky růžovět u okrajů, vyjměte je z trouby a nechte vychladnout.
- Vychladlé sušenky polijte polevou. Vajíčka na fotografii jsou polité bílkovou polevou. Tu zhotovíte třením 1 vaječného bílku se 100 g moučkového cukru a ½ kávové lžičky škrobu.
- Poleva se tře do té doby, než je krásně lesklá a linka z ní se nerozpíjí. Tato poleva je vhodná i na perníčky.
- Vzhledem k tomu, že je poleva velmi sladká, promazávejte cukroví kyselejším džemem nebo marmeládou. Stačí sladký džem rozředit šťávou z citronu nebo limety.
- Fotografované cukroví je s meruňkovým džemem, jehož barva se blíží vaječnému žloutku. Aby byla iluze půleného vajíčka dokonalá, je možné vykrojenou část naplnit barevným pudinkem. Hotové cukroví nechte několik dní rozležet.
Linecké cukroví na Velikonoce
Velikonoční linecké cukroví je jedním z nejčastějších. Přitom si na něm můžete pochutnat i jindy než na Vánoce.
Suroviny:
- 210 g hladké mouky
- 170 g másla (hery)
- 70 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 žloutky
- kůra z jednoho citronu
Postup:
- Do změklého másla dáme cukr, žloutky, citronovou kůru a vanilkový cukr. Vše dobře promícháme, přidáme mouku a vypracujeme v hladké těsto a necháme uležet v chladu do druhého dne.
- Z těsta vyválím plát silný 3 mm a vykrajujeme libovolné tvary.
- Cukroví pečeme v předem vyhřáté troubě na 150 stupňů asi 15 min. Rozležení 14-21 dnů.
Objevte další recepty
Boží milosti
Domácí boží milosti jsou jedním z nejčastějších velikonočních cukroví, které má tradici.
Suroviny:
- 500 g hladké mouky
- 0,5 balíčku prášku do pečiva
- špetka strouhané citronové kůry
- 4 vajíčka
- 8 lžic rumu
Postup:
- Vypracujeme těsto z mouky, prášku do pečiva, špetky citronové kůry, rumu, vajíček a hněteme než je tuhé a nesype se.
- Na vále vyválíme z těsta plát o 3 mm a z něj nudličky široké 3 cm, které potom ještě na obdélníčky.
- Smažíme v oleji dozlatova z obou stran a ještě teplé obalujeme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým.
Křehoučká velikonoční kuřátka
Tato kuřátka potěší vaše nejmenší.
Suroviny:
- 250 ml mléka
- 560 g hladké mouky
- 1 vejce
- 80 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 100 g změklé hery
- 1 prášek do pečiva
- 2 lžíce mletých ořechů
- 1 lžička skořice
- 1 vejce na potření
Postup:
- Do mísy prosijeme mouku s práškem do pečiva a moučkový cukr. Přidáme všechno ostatní a vařečkou smícháme. Až se hmota spojí, vyklopíme na pomoučený vál a rukama vypracujeme hladké nelepivé těsto.
- Přikryjeme utěrkou a necháme 20 minut odpočinout. Pak ukrajujeme kousky, z tenkého válečku smotáme káčátka, rozinku dáme jako oko.
- Na plechu vyloženém papírem na pečení potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme asi 10 minut při 200 °C. Hotovým kuřátkům vyrobíme oči zapíchnutím hřebíčku a pocukrujeme je.
Typické velikonoční cukroví a pokrmy
Nejtypičtějším představitelem velikonočního cukroví je pečený velikonoční beránek a pečený zajíček – těsto může jedno stejné pro oba. Dále máme velikonoční jidáše, boží milosti, velikonoční kuřátka, či kachničky, nebo např. i linecké cukroví, které pečeme i na jiné křesťanské svátky, kterými jsou Vánoce.
Velikonoce jsou typické i klasickými pokrmy, jako například nesladká velikonoční nádivka.
Všechny velikonoční cukroviny hrají všemi nejrůznějšími barvami, oslavují příchod jara a ukazují sílu půdy, přírody a rostlin, které jsou typické pro každou zahrádku.