Jak chutná jaro v tekuté podobě? Objevte kouzlo velikonočního piva!

Velikonoce jsou nejen významným křesťanským svátkem, ale také obdobím bohatým na tradice.

K nim patří nejen vajíčka, pomlázka či mazanec, ale také specifické nápoje.

Co je påskmust?

Jak se vyrábí zelené pivo?

Pojďme společně odhalit tajemství a význam některých velikonočních nápojů.

Velikonoční opojení

Velikonoční svátky jsou plné symboliky, radosti a samozřejmě i dobrého jídla a pití. Mezi tradičními zvyky, jako je barvení vajíček či pletení pomlázek, se často zapomíná na jednu velmi zajímavou oblast – velikonoční nápoje.

Ať už jde o speciálně vařená piva, likéry nebo osvěžující limonády, tyto velikonoční pochutiny mají své pevné místo v historii i na moderním stole.

Velikonoční zelené pivo si můžete vychutnat k obědu ve spojení s nádivkou. Načerpejte inspiraci z našich receptů na velikonoční nádivku.

Historie velikonočního piva

Tradice vaření speciálních piv spojených s Velikonocemi je velmi dlouhá. Kořeny sahají do středověkých klášterů, v nichž mniši vařili speciální postní piva označovaná jako „doppelbock“ nebo „bock“.

Tato piva byla silnější, bohatší na živiny a mnichům údajně pomáhala přečkat čtyřicetidenní půst. Slavný příklad pochází z Bavorska, kde mniši v klášterním mnichovském pivovaru Paulaner vařili pivo Salvator, jehož tradice přetrvala dodnes.

Na naše území se tradice velikonočních piv před několika lety vrátila zejména díky malým rodinným pivovarům, ke kterým se později přidaly i oblíbené známé značky.

Na rozdíl od původních silných speciálů bývají dnešní velikonoční piva obvykle světlejší, s nižším obsahem alkoholu a svěží chutí, která se dobře snoubí s lehkými jarními pokrmy. Mezi oblíbené ingredience patří jarní byliny, citrusová kůra, med nebo i květy bezu či sedmikrásek.

Sklenice velikonočního piva.
zdroj: hecapebeerguy.co.za

Zelené pivo jako velikonoční symbol

Jedním z nejznámějších velikonočních piv je zelené pivo, které má své kořeny v Irsku. Je spojováno především s oslavami svátku svatého Patrika, který připadá na 17. březen.

V České republice se stalo populárním především v souvislosti se Zeleným čtvrtkem, kdy by se podle tradice měly konzumovat především pokrmy, které obsahují zelené jarní byliny.

Pivovary této tradice využily a začaly vařit zeleně zbarvené pivo. Velikonoční zelené pivo se vyrábí podobně jako klasické, avšak s přidáním speciálních složek, které mu dodávají jeho charakteristickou barvu.

Mezi nejčastěji používané přírodní ingredience patří bylinné extrakty a výluhy z kopřiv, máty či meduňky a dále zelený ječmen.

Některé pivovary experimentují též s extrakty z řas nebo speciálně upravenými kvasinkami, jiné využívají potravinářská barviva.

Dvě sklenice s pivem zelené barvy.
zdroj: fintag.cz

Velikonoční likéry

Kromě zeleného piva jsou s Velikonocemi spojeny i další tradiční nápoje. V předkřesťanských dobách se na našem území tradičně pily nápoje z medu a prvních jarních rostlin. Tato medovina ochucená kopřivami nebo pampeliškami byla oblíbená pro svou sladkost a povzbuzující účinky.

V českých domácnostech se tradičně objevují též bylinné likéry, často vyráběné podomácku. Základem takovéto „velikonoční kořalky“ bývají jarní bylinky naložené v alkoholu. Tento likér má nejen zahřát, ale podle pověr také pročistit tělo po zimě.

Další nejen vánoční, ale i velikonoční klasikou je vaječný likér. Velmi oblíbený je v Nizozemsku, kde se mu říká Advocaat. Jde o krémový nápoj s bohatou chutí, který se vyrábí z vaječných žloutků, cukru, vanilky a brandy. Jeho konzistence je tak hustá, že se někdy podává lžičkou.

Velikonoční vaječný likér z Holandska.
zdroj: yeahlifestyle.com

Velikonoční limonády

Ti, kteří dávají přednost nealkoholickým nápojům, si mohou pochutnat na jarních limonádách. Domácí limonáda z mladých kopřiv, citronu a medu je nejen osvěžující, ale podle lidové tradice i zdraví prospěšná.  Další oblíbené varianty velikonočních limonád obsahují též květy bezu či pampelišek.

Zalíbily se vám nizozemské velikonoční tradice? Poznejte více o tom, jak se slaví Velikonoce v Holandsku.

Velikonoční drinky v zahraničí

S existencí speciálních velikonočních nápojů se setkáme nejen u nás, ale i v zahraničí. V Německu jsou populární silná piva typu bock, která se vaří speciálně pro velikonoční období, v Belgii pivovary vaří velikonoční speciály svých klasických piv s přídavkem rozmanitých koření.

Zajímavý trend je i v USA, kde některé pivovary vyrábějí „easter ale“ s příchutěmi jako vanilka, skořice, nebo dokonce čokoláda jako odkaz na velikonoční sladkosti.

Ve Švédsku je během Velikonoc velmi oblíbený påskmust, nealkoholický nápoj s kořenitými tóny. Ve Velké Británii se s oblibou podává speciální velikonoční punč, který kombinuje různé druhy alkoholu s ovocem a kořením.

Švédský velikonoční nápoj.
zdroj: xperhotelsandtable.se

Ať už si přiťuknete chlazeným velikonočním pivem, nebo si dopřejete sklenku vaječného likéru, jedno je jisté – Velikonoce bez dobrého pití by nebyly kompletní. Tak na zdraví a krásné svátky jara!

Napište komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X